3 tips för dig som felsöker PHP-kod

oktober 20th, 2009 by Kristoffer Leave a reply »

Alla programmerare fastnar. Koden både känns och ser rätt ut, men trots detta så spottar sidan tillbaka massa errors, eller så fungerar koden inte som tänkt. Vi har allaphp varit där och gör med jämna mellanrum återbesök.

Kommer du ingen vart efter många omgånger av att ha stirrat sönder ögonen och har varit nära på att ge upp? Då är det dags att gå vidare. Nedan har jag listat vad jag tycker är de bästa sätten att komma vidare. Lägg märke till ordningen då även den är viktig!

GOOGLE
Google är fungerar i 99,99% av fallen. Knepet är att formulera sökningen på korrekt sätt. Google Om skriptet spottar tillbaka en felkod kan du exempel klistra in den i sökfältet. Om du vill lära dig hur man laddar upp en fil kan du exempelvis skriva ”PHP file upload” så får du hur många exempel som helst. Google ska ALLTID användas i första hand!
php.net
PHP.NET
PHP-programmerarens bibel är PHP.NET! Här finns allt du behöver veta om funktioner och hur man använder dem. Allting är väldigt bra förklarat och i 9 fall av 10 finns det exempel att utgå ifrån.

BESÖK PHP.NET

FORUMForum
Om varken Google eller PHP.NET hjälper så har du förmodligen använt dem fel! Om du fortfarande hävdar att du inte kan hitta en lösning så finns det ett sista steg som även det är effektivt, nämligen forum. Här får du möjligheten att prata med andra programmerare och presentera ditt dilemma. Var dock noga med att följa forumregler och sök alltid i forumet först innan du ställer din fråga! Om inget annat är en intern forumsökning ett bevis på att du faktiskt själv har försökt lösa problemet.

Det finns ett flertal svenska forum som du kan använda dig av.. exempelvis:

Webforum
PHPportalen
PHPSidan

För många kan dessa tre tips verka uppenbara och kanske till och med lite för ”basic”. Nej… jag ser samma problem nästan varje dag. Folk tar hellre genvägar eller försöker få andra att lösa problemet åt en. Om man programmerar i PHP och vill fotsätta göra det måste man också lära sig att lösa problemet själv. När jag själv började programmera skrev jag alltid mina problem i forum… och det var fel. Det som jag skriver nu önskar jag att någon hade berättat det för mig då.

Advertisement

Kommentera