Böcker Vs Internet

juli 19th, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

Du har bestämt dig för att utöka dina kunskaper inom något område, du vet att det finns massor med böcker om ämnet på det lokala biblioteket… men du vet också att det finns massor av tutorial-texter och guider ute på nätet. Vilken källa väljer du?

För mig är det självklart…. alltid internet i första hand. Varför betala för något som man kan få gratis. Det låter kanske snålt, men det handlar inte bara om kostnaden, utan även om kvalitén på informationen. Problemet med böcker är att de snabbt blir omoderna och tappar sitt värde… hur snabbt de gör det beror på vad det är du vill lära dig.

Om ämnet är ”Hur man bygger en trädgård” kan det helt klart vara värt att investera i en ny bok om ämnet.. det kommer förmodligen inte ske några förändringar om hur man gör detta i din livstid ändå.

Men om det är ett ämne som ”Lär dig PHP 5.0” så kommer boken tappa sitt värde och informationen blir inte alls lika relevant som den i boken ”Lär dig PHP 6.0”. Okej… mycket av informationen håller fortfarande måttet, men om du vill vara längst fram i tekniken och jobba med de nyaste metoderna så blir det ganska många bokinköp.

Problemet att lära sig med internet som verktyg är att man inte kan lita på det som skrivs, speciellt inte om det handlar om wiki’s och liknande sidor vars innehåll kommer från besökarna själva. Trots detta så föredrar jag internet framför böcker om det handlar om IT/Teknik av den enkla anledningen att informationen är mer relevant och det påverkar inte min ekonomi.

På högskolan fick man alltid en lista på böcker man skulle skaffa sig inför en ny kurs…dessa böcker var så omoderna och inte alls ”up to date”… varför lära sig hur man gör i 1.0 när alla jobbar i 2.0 (exempelvis). Detta resulterade i att jag aldrig köpte en bok under högskolan… jag hämtade all information jag behövde via nätet.

Detta fungerade ganska bra, förutom att man fick spendera lite mer tid på att hitta informationen man sökte… hur som helst så gjorde jag detta i 2,5 år och jag har 3:or, 4:or i alla ämnen jag var intresserade av 😉

Böcker eller internet… vad tycker ni?

Advertisement

Kommentera