Bookback

augusti 5th, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

Då var det dags för ytterligare en liten recension av en relativt ny hemsida/tjänst. Den här gången har jag tagit mig an Bookback.se vars tjänst erbjuder personer att lagra en backup av hela sin telefonbok. Konceptet är inte unikt, men samtidigt så finns det inte så många svenska ”leverantörer” av denna tjänst. Nu till mitt första möte med Bookback…

Provkörning

För att komma igång med tjänsten måste du slutföra alla tre(3) steg.

1. Skriv in ditt telefonnummer och e-postadress
2. Öppna SMS’et du får och följ instruktionerna
3. Ladda hem inställningarna du får i ett nytt meddelande

När du gjort detta är du klar och kan börja synka din mobil med deras server. Jag hade lite problem med synkningen i början då den verkade tappa kontakten mitt i överföringen… men det löste sig på tredje försöket och har fungerat felfritt sedan dess.


Så här simpel är beställningen…. inga konstigheter.


Efter att man har registrerat sig kommer man till denna sida som hjälper dig komma igång!

För att endast kosta 15kr/mån, som läggs på din mobilräkning , så är den här tjänsten riktigt billig! Jag tog chansen att ställa ett par frågor till skaparen bakom Bookback, Martin Melin, och så här svarade han.

Intervju

Berätta lite om dig själv
Jag är en utvecklare som bygger system och produkter både på konsultbasis och för att driva i egen regi. Mobila tjänster är en nisch jag alltid har varit intresserad av och det är roligt att se min första egna mobiltjänst komma igång.

Berätta lite om er verksamhet
Bookback drivs i dag av Teknikavdelningen AB som är ett konsultbolag med två verksamhetsområden: teknisk support och drift för småföretag, och mer avancerad system- och produktutveckling. Företaget har på senare tid skiftat fokus mer åt egna projekt och det är det jag huvudsakligen arbetar med.

Hur kom det sig att Bookback skapades?
Bookback är en klassisk ”scratch your own itch”-produkt. Jag har själv en fallenhet för att tappa bort och förstöra mobiltelefoner (jag konsumerar ungefär 1-2 st per år) och det har alltid stört mig att bli av med de nummer man samlat på sig under tiden, speciellt till de personer man kanske inte har kontakt med ofta men fortfarande känner.

Man har så klart alltid kunnat göra en backup med datakablar och mobiltillverkarens halvbuggiga program, men det är så omständigt att man kanske gör det en gång när telefonen är ny och sen aldrig mer. Så funkar jag i alla fall. Jag har haft produktidén i många år och hade en prototyp igång redan 2006, men sedan kom andra saker i vägen och Bookback hamnade på hyllan. Det är därför väldigt roligt att äntligen se Bookback bli klart.

Eftersom säkerhet i ett projekt som detta är oerhört viktigt, kan du berätta lite om vilka åtgärder ni tagit för att skydda användarna och deras data?
Säkerheten är så klart alltid viktigt men speciellt för backuptjänster där kunder ska kunna lita på att en extern part kan hantera deras information korrekt. Bookback tar detta på högsta allvar. Rent infrastrukturmässigt är servern säkert placerad i en skyddad datahall med full redundans. Backup görs varje timme till en annan server med offsitebackup varje dygn, och återställningstester görs varje vecka.

All data är självfallet starkt krypterad. Dessutom är servern med själva kunddatan i en helt annan hall än webbservern som sajten körs på, och den enda vägen in till kundservern är via webbservern och det synkprotokoll som används av mobiltelefonerna.

Ett vanligt säkerhetsproblem i dagsläget är svaga lösenord eller dåliga lösenordsskydd. Bookback kringgår den problematiken genom att kunderna inte skapar egna lösenord utan identifierar sig till systemet genom sin mobiltelefon eller sin e-postadress. Du kan alltså alltid återfå din data även om du blir av med din mobiltelefon eller ditt e- postkonto, men det enda sättet för en obehörig att komma åt din sparade information är för dem att antingen stjäla din telefon eller knäcka din e-post.

Om någon stjäl din telefon har denne redan fått din telefonboks innehåll, och om någon kommer åt ditt e-postkonto har du större problem än att de kan se din telefonbok.

Kommer man få tillgång till fler tjänster genom sitt abonnemang i framtiden?
Det är absolut möjligt. Fokus ligger på att inte komplicera tjänsten för 90% av användarna med funktionalitet som 10% av användarna vill ha, men det finns många planer på tjänster man kan erbjuda som inte krånglar till det för de som inte använder dem. Om någon har ett tips på en funktion de vill se så får man gärna skicka ett mejl till feedback@bookback.se

Jag tackar så mycket för din tid och önskar er lycka till med projektet!
Tack!

Personligen så tycker jag tjänsten är bra och helt klart värd pengarna man betalar för den. Det jag saknar däremot är fler valmöjligheter vad gäller hämtning av telefonbok. Jag vill t ex kunna ladda hem min telefonbok till datorn, via bookback.se. Martin berättade dock för mig att detta snart kommer vara en möjlighet för alla kunder, vilket gör mig glad!

Tjänsten är gratis att prova i en hel vecka… gillar man inte den kan man enkelt avbeställa. En annan sak man bör tänka på är om mobilen är kompatibel med tjänsten. På sidan finns en lista med mobiler som fungerar med tjänsten, samt beskrivning på hur man ordnar med inställningarna i alla mobilerna.

Besök Bookback.se

Advertisement

Kommentera