Dags att söka jobb?

april 18th, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

Står du inför ditt första kliv ut i arbetsmarkaden a.k.a the jungle? Förbered dig på att kriga! Jag ville skapa ett inlägg som berör just jobbsökning och hur otroligt svårt det är för en nyutbildad person att få jobb.ikeajobb.jpg

Om du är ny på arbetsmarknaden så är risken stor att även du kommer fasta i den så kallade onda cirkeln som många fasar. Innan jag går vidare så kanske det är lämpligt att förklara vad jag menar med detta….

Scenario
Du har pluggat häcken av dig och nu står du klar… du har värsta utbildningen och är sjukt sugen på att visa vad du går för. Du börjar söka massvis med jobb.. men du kommer inte längre än till arbetsintervjun? Vad är fel? Du har varit dum nog att plugga istället för att jobba. De allra flesta företagen ser gärna att du även har arbetserfarenhet i bagaget.. vilket du inte haft tid med pga du vill skaffa kompetens inför ditt drömjobb. Men samtidigt så krävs det att du har denna kompetens eftersom ingen vill anställa en outbildad person och ge dem ansvar… men för att få jobbet måste du även ha arbetserfarenhet.. men för att få arbetserfarenhet måste du jobba, vilket du inte kan eftersom du inte har arbetserfarenhet…

Kort sagt så behöver en ungdom idag både en utbildning och arbetserfarenhet, vilket inte är så realistiskt att man har… så som arbetsmarknaden fungerar.

Denna situationen sitter många ungdomar i just nu… även jag gjorde det tidigare! Det är denna barriär du måste slå dig igenom och det absolut bästa sättet att göra det på är genom sitt kontaktnät (vänner, familj och släkt). Men har man inte detta kontaktnät så blir det desto svårare att slå sig in. Om man sätter sig in i företagens situation… dem vill ju inte anställa en person utan arbetserfarenhet och utbildning eftersom det kostar dem otroligt mycket att anställa fel person. Har man båda dessa förutsättningarna i bagaget så vet företaget mer om dig, hur pålitlig du är, din kompetens mm.

Detta gäller ju givetvis inte alla situationer… vissa utbildningar ger dig garanterat jobb (om du klarat utbildningen dvs)… exempelvis polisutbildningen och läkarutbildningen.

Vad ska en färdigutbildad person, utan arbetserfarenhet göra då? Det finns ganska mycket att göra för att förbättra sin situation faktiskt.

1. Ditt CV
Se till att ditt cv är så bra det kan bli… ta hjälp av kunniga personer i din närhet, kolla på exempel från internet, ta hjälp av studievägledare och om du har chans till det, gå på föreläsningar om cv skrivning.

2. Ditt personliga brev
Väldigt viktig del i jobbansökningen!! Precis som med ditt cv bör du ta hjälp av kunniga personer mm. Se till att titta på andras exempel och för guds skull… se över din grammatik och stavning! Varje gång du skriver ett personligt brev ska det vara anpassat för det jobb du söker… oftast så märks det om du kör copy paste varianten på jobbansökningar.

3. Skaffa fler meriter
Se till att skaffa dig så många meriter som möjligt! Det kan vara vad som helst egentligen, så länge det framställer dig som positiv i läsarens ögon. Det kan vara föreningsarbete, volontärarbete, egna projekt så som drift av hemsida och utveckling av applikationer… vad som helst egentligen.

4. Intervjuer
Gå på så många intervjuer du kan… väldigt bra i början. Att söka jobb du absolut inte vill ha, endast för intervjuernas skull är ett bra sätt att lära sig alla standard frågor, samt lära dig bli bekväm i dig själv i dessa situationerna. Det finns alltid frågor som är samma på alla intervjuer… dessa ska du lära dig att besvara så bra som möjligt. Ge fylliga svar som får personen som intervjuar dig att öppna ögonen. Hitta din egen teknik för att besvara frågor du aldrig någonsin hade kunnat tänka dig skulle komma. Be prepared… lär dig så mycket du kan om företaget innan… ha en klar lönebildframför dig om du får ”lönefrågan”.

5. Själva sökandet
Använd alla kanaler som finns där ute. Bemanningsföretag, arbetsförmedlingar, tidningar mm. Det är dock inte sannolikt att du får några av dessa jobben eftersom konkurrensen är så fruktansvärt hård, men sök ändå! Störst chans att få jobb är att söka de jobb som inte är utannonserade! Vad jag menar med detta är att du själv ska ta kontakt med företagen i din omgivning och helt enkelt höra dig för (gå dit, ring eller maila). Visa att du finns och att du är hungrig på att börja jobba… har dem inte någon möjlighet att anställa någon, be dem behålla dina uppgifter och papper inför framtiden.

Det är inte lätt att få den där första chansen, men när du väl lyckats armbåga dig fram till ditt första riktiga jobb, så har du kommit fram dit du behöver komma. Nu får du chansen att få arbetserfarenhet och du får det myyyyycket lättare att få jobb i framtiden. Du har nu hamnat i en annan, mycket trevlig situation. Du är ”mer värd” än alla de andra utan arbetserfarenhet, samtidigt som du även är mer värd än Bosse, 54, helt enkelt på grund av din ålder.

Advertisement

Kommentera