Finns det potential hos Lancetown.se?

juni 3rd, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

Nyligen skrev idg.se om sajten Lancetown.se som är den nya marknadsplatsen för frilansare och företag. Tanken bakom sajten är, som jag förstått det, att erbjuda frilansare och företag en ny plattform/marknadsplats där man ska kunna hitta jobb, bilda kontaktnät, visa sig själv och sina kunskaper, samt även som uppdragsgivare kunna söka folk till sina projekt osv. Idag finns det liknande koncept i världen, och även i sverige (okeli.se). Lancetown.se’s mål är att få 10 000 aktiva medlemmar inom ett år… vilket absolut inte är orealistiskt.

Efter att ha läst artiklen på idg.se ställer jag mig lite tveksam till Lancetown.se… jag blir ännu mer tveksam när jag faktiskt besökte och registrerade mig hos dem. Först och främst känns det som att skaparna bakom Lancetown.se försöker hypa upp någonting som kanske inte så jättebra i hopp om att få en del av community-kakan i Sverige. Det hela blir inte bättre när dem använder luddiga termer som webb 3.0 osv. Detta är ju som ni förstår bara mina egna spekulationer.. men om vi ska ta några konkreta exempel på vad som är bra och vad som är dåligt med Lancetown i sin nuvarande form.

Första intrycket av Lancetown.se
När man kommer in på första sidan bemöts man av ett jättefoto av en väldigt snygg tjej, eller kille… båda har lite sköna poser för sig. Detta är en väldigt smart men billig lösning för att snabbt skapa ett ihåligt intresse hos besökare.. men jag är vid det här laget fast och vill veta mer om sidan. Man börjar läsa texten och märker att det inte alls är skönt för ögonen, speciellt inte när man kommer ner till formuläröverskrifterna. Om man bortser från detta så ser väl hela förstasidan bra ut…tills den där traditionella stjärnan dyker upp som det står ”Gratis” i. Jag har trott och önskat att den numera ska vara utdöd… men här är den igen.

Registrering
Här stöter jag på det första som stör mig riktigt mycket. Om man skrivit in fel information i formuläret så reagerar den, så klart, men sättet man visar besökaren att någonting är fel är kanske någonting dem borde slipa på…. den färgkombinationen kan få blinda att få huvudvärk. Se bilden nedan så förstår ni.

hreg.jpg

Flash…varför??
Efter att man har loggat in ser man att menyn är gjord i flash… ingen hit hos mig i alla fall. Flashtexterna är svåra att läsa, samt fel typsnitt. Men bortsett från detta så ser det bra ut..faktiskt. Lite ljust kanske men det vänjer man sig vid, samt så är designen medelmåttig…. men den duger.

Pssst… Mod_rewrite
Man ser väldigt klart och tydligt att man använder PHP som serverspråk, vilket jag inte har något imot så klart :). Men eftersom ni använder PHP gissar jag också på att ni kör Apache… så varför inte köra mod_rewrite också? Okej.. i ert fall så är det väl kanske inte jättenödvändigt med tanke på att oregistrerade inte kan komma längre än första sidan och registreringssidan… alltså, sökmotorer kan inte länka någonting bakom inloggningen… och även om dem (på något sätt) kan göra det så kommer besökaren inte komma längre än till registreringssidan.

Men.. det är Mycket snyggare med Mod_rewrite!

Men vad är bra med Lancetown.se då?
Konceptet! Okej.. det är väl inte så originellt men det spelar ingen roll. Att dem får publicitet är bra.. det ökar antalet medlemmar som i sin tur ökar antalet jobb. Att få många besökare är någonting som är Otroligt viktigt för ett projekt som detta… allting hänger på det. Om de lyckas med att få in besökare så spelar det ingen roll längre hur sidan ser ut eller hur den beter sig.. bara den gör det den ska. Se på blocket t ex… de va först, de fick besökarna och har egentligen inte ändrat sin design speciellt drastiskt på många många år… och det håller!

Jag avsluter med att säga grattis till en bra start!! Se nu till att jobba hårt och lyssna på all kritik ni får! Visa Sverige att ni kan!

Advertisement

4 comments

 1. Johan Carlén skriver:

  Har kollat upp sajten och tycker det är väldigt funktionell. Design är ju alltid en smakfråga. Man vet ju inte alls vilket typ av budget de haft för att ta fram sajten heller. Jag kan tycka att det är coolt att någon försöker samla alla frilansare och framförallt alla IT-konsulter på ett ställe på nätet. De få alternativ som finns uppe just nu är antingen amerikanska eller väldigt röriga och ska gå in och ta en del av köpesumman vid alla transkationer. Vad jag förstår är ju Lancetown helt gratis i nuläget. Lyckades i alla inte hitta nån text om att det kostar en enda krona. Det gör ju tom Blocket.

 2. Micke Rosén skriver:

  Verkligen inget design-under… om man nu ska kalla ”dålig kod” för design? Ser att det finns ett embryo till någon form av ”designkoll” i och med loggan som faktiskt både är smart och säger något. Håller med Johan C att det är grymt att Lancetown har tagit ett initiativ på en än så länge tom plats och ger oss konsulter en sätt att ”mötas”, speciellt smart för oss inom IT. Gillar iofs att jag också ska kunna hitta någon som kan hjälpa mig med att rensa ogräs i rabatterna hemma, eller någon som kan snickra min altan färdig i sommar… DET är riktigt smart. Smartast vore ju om man fattade det redan när man loggar in, lite bristfällig info. Irriterande är också att det står ”användarnamn” när man loggar in. Varför inte bara skriva vad det är: din mailadress…
  Trots allt gnäll tror jag på Lancetown, tror nog att de hittills inte kunnat haft ngn fetare budget direkt. Så – Lycka till!

 3. Jag tycker Lancetown är grymt bra faktiskt. Vi har använt sajten i några veckor nu och jag är faktiskt ganska odelat positiv. Grym smart koncept och bra initiativ. Önskar också klart lycka till med den fortsatta lanseringen och ser fram emot den färdiga sajten när Beta-testningen blir klar.

 4. Sofie H skriver:

  Denna artikel är ju jättegammal. Sajten ser ju inte alls ut sådär längre. Dags för en uppdatering?

Kommentera