Fler artiklar om säkerhet

juni 12th, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

Ännu en artikel om säkerhet har hittat ljuset, vilket är bra. Denna gången är det aftonbladet.se som skriver om diverse säkerhetsaspekter man som användare borde vara medveten om. Det som skrivs i artiklen är riktat mer åt dig som utövar ”Svensson-IT”… alltså helt normala dator & internetanvändare och kanske inte direkt, men absolut inte uteslutande, personer som jobbar med IT och säkerhet.

Läs artikeln 

Man pratar bland annat om internetcafé och vilka risker det finns med att använda utrustningen som finns där. Som normalanvändare är dessa risker kanske inte något man själv tänker på, det är därför artiklar som dessa är viktiga. Eftersom så många personer sitter vid dessa datorerna, laddar hem saker, går in på diverse sidor osv.. så kan datorn vara helt nerlusad av spionprogram, virus, trojaner osv osv. Visst, du kan absolut använda datorn för att slösurfa, spela eller något annat.. men för guds skull… kolla inte din mail, logga inte in på någon sida och gör definitivt inga bankärenden.

Man skriver också att man aldrig installerar om dessa mellan varje användare (vilket kanske hade behövts)…. men då finns det ju faktiskt en väldigt bra lösning….Virtualisering! Okej… det kanske inte är så optimalt för en speldatorn… men en vanlig ”surfdator” skulle man absolut kunna virtualisera. Det fina med virtualisering är att du, efter en användare är klar, bara kastar ”installationen/operativet” och kör in ett nytt på momangen.

Alternativet till detta är att man har en återställningspunkt kopplat till varje maskin, och efter varje användare, återställer datorn till den punkten…eller att man helt enkelt kör allting från en skiva.

Äh… jag vet inte… tänker mest högt när jag skriver detta inlägget…. hur som helst… bra gjort av aftonbladet.se att ta upp detta, samt andra intressanta saker.

Advertisement

2 comments

  1. Fotograf skriver:

    Loggar aldrig in på personliga konton som jag vill ha för mig själv någon annanstans.
    Skulle jag vilja stjäla någons konto kopplar jag en hårdvarukeylogger mellan tangentbordets kontakt och datorn. På så vis finner inga antivirus den, och jag lämnar inga spår. Lätt att göra på bibliotekets datorer utan att någon märker det.

  2. Kristoffer skriver:

    Exakt… keylogger är någonting jag personligen sett folk använda på Högskolan i Halmstad. Det är ett sådant jävulskap som är otroligt svårt att upptäcka…men ack så effektivt för folk som vill stjäla andras uppgifter.

Kommentera