Google tar över Världen!

mars 17th, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

De senaste åren har man kunnat följa Googles ökande dominans på internet, samt framgångsrika koncept och tjänster. Först och främst kan det vara intressant att läsa lite om historian bakom google… därför har jag länkat till wikipedia där man kortfattat beskriver bakgrunden till google. Jag avslutar sedan med lite egna reflektioner över Google.

Googles hemsida 1998

And so it began
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Google

Reflektioner
Googles sökmotor är fantastisk, många av deras tjänster går rent av att använda, samt så fungerar deras adsense och adword hyffsat bra! Med detta nästan obligatoriska uttalande är det dags att nämna några saker jag Inte gillar med google. Vi kan väl ta och börja med deras försmåga att vilja sätta sitt namn på allt och alla… det finns inte många saker på webben idag där google inte är inblandad. När du laddar ner program får man mer än ofta (Vill du installera google toolbar?)…bara ett av många exempel.

Nästa sak jag vill ta upp är pagerank, som på något sätt har blivit en standard på hur värdefull en hemsida är. Pagerank är totalt värdelös att basera ett ekonomiskt beslut på….visst det kan finnas vissa fördelar med en hög pagerank… men eftersom det går att fuska, trixa och påverka ranken själv så är det ingen bra grund för viktiga beslut. Jag skulle vilja jämföra PageRank med en snygg accessoar, som typ en halsduk eller ett skärp.

Google har under en längre tid köpt in sig i vissa projekt, vilket gynnar de som startade projektet…typ,  men nu när yahoo och microsoft är på tapeten, känns det som google blandar sig i allt för mycket. Om det vore tillåtet hade google förmodligen köpt upp yahoo för länge sedan. Det som irriterar mig är att dem mer eller mindre strävar efter en total dominans på nätet bland sökmotorer, onlineapplikationer mm. Visst, det är ett företag och företag letar alltid efter nya sätt att tjäna pengar… men google har tagit det ett steg längre och börjar få monopol.

Om tekniken funnits för att integrera en webbläsare i hjärnan, kan jag garantera att vi alla hade haft google som startsida… samt Google ToolBar… det hade google sett till.

Några av tjänsterna som google erbjuder är:

Referens: http://sv.wikipedia.org/wiki/Google

 Ungefär 75% av alla deras tjänster är mer eller mindre värdelösa… enligt mig själv i alla fall. Vi kan ta 3 bra och 3 dåliga exempel baserat på mina åsikter ifrån denna lista.

Bra

 1. Adwords – Fungerar hyffsat bra när du vill på uppmärksamhet till din sida m.m
 2. Adsense – Även detta fungerar helt ok. Det går att tjäna en hacka om man vet hur man ska använda, placera och publicera länkarna/banners
 3. Google Maps – Kul att leka runt i. Användbart på sin egna sida om man kan med kodandet

Dåliga

 1. Google Talk – Wannabe MSN
 2. Google News – Extremt dålig utforming på nyheterna, länkarna och strukturen.
 3. Google docs… – Onlinebaserad ordbehandling och lite till. OpenOffice eller office om du har råd är 10x bättre. Onlinebaserade applikationer likt denna har en förmåga att bugga, samt ska du inte lite på att IE, FF, Safari eller vad du nu använder, lyckas vara stabila under hela tiden du skriver.

Så tycker jag i alla fall.. Många delar inte min uppfattning om google, men så är det ibland.

Kommer jag sluta använda Google? Nej.. det är det bästa verktyget som finns på nätet… tyvärr så är det så.

Advertisement

3 comments

 1. eric skriver:

  du glömde ju den bästa av alla features, google chrome. tar ju allt. om google tar över världen kommer vi leva i en mycket bättre värld !!

 2. Andre skriver:

  hej!
  jag kommer från år 2020 och det är ett helvete. onda google bots har tagit över världen. det finns bara ett sätt att stoppa detta helvete och det är att döda googel nu medans det fortfarade är svagt och ungt.

  mvh andre

 3. Nabil skriver:

  Google dör när som helst.

Kommentera