Hur man sköter sin dator

juli 31st, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

Aftonbladet skriver en introduktionsartikel till hur man rensar och sköter sin dator. Den riktiga artikeln ligger skyddad bakom deras 19kr/mån abonnemang. Men jag gissar på att de kommer lista ett par program som letar upp tempfiler och annat krafs som inte används… någonting du själv kan göra.

Det hela handlar om vettigt datoranvändande… någonting många borde lära sig. Bara en sådan sak som oförmågan att inte sortera sina filer korrekt gör mig irriterad. Detta fenomen har jag stött på hos mer eller mindre ALLA som jag varit ute hos och hjälpt.

Antingen så lägger de allting på skrivbordet, vilket resulterar i att det tar 7 år att starta datorn. Eller så lägger de allting i en mapp… på skrivbordet. Man brukar också vara väldigt duktig på att installera program, inte använda dem och låta dem va kvar.

Sedan finns det ju också en grupp med personer som är fullkomligt skiträdda för sin dator och som inte vågar göra någonting med den, what so ever. Jag var, för många år sedan, ute hos en äldre dam som hade lite problem med sin dator. När jag satte mig vid skrivbordet kastade jag ett öga på tangentbordet som jag tyckte såg konstigt ut. När jag tittade närmare upptäckte jag att hon hade limmat och tejpat för ESC knappen…. det såg ut som hon hällt en hel tub med superlim i skårorna och sedan tejpat över den med genomskinlig tejp.

Anledningen till hon gjort detta var för att hon inte skulle ta sönder datorn. Va???? sa jag. Jo, hon hade minsann fått lära sig att om man trycker på den knappen raderas allting på datorn….

Vissa borde gå en kurs innan de släpps lös på en dator.

Advertisement

4 comments

 1. nina skriver:

  Jag håller med att somliga och de mesta i min omgivinig är helt inkompetent när det gäller datorer.
  Jag har sagt till dom som återkommer ofta att sitta och leka, testa sig fram själv när den inte går som dom vill men rädda för maskinen går sönder.
  Jag har testat mig fram och har också krascha nån hd o maskin men det e bara köpa en ny maskin och läxan är lärd.
  Sist när min svåger kom med sin maskin som han har lämnat till mig ca 25 gånger sa jag till han att han får själv fixa den med övervakning av mig och sen dess har han inte kommit.

 2. EE skriver:

  Guuuuud så dukiga ni är!!!!!! Nördar!!!

 3. tomps skriver:

  Det är ett par saker jag inte riktigt förstår med mina ganska ytliga Windows XP kunskaper.
  – Varför blir datorn slöare av att man lägger en massa saker på skrivbordet?
  – Varför blir datorn slöare av att man installerar en massa program.

  Jag trodde i min oskuld att det är mängden program som körs som slöar ner datorn, speciellt om man har ont om minne och maskinen börjar swappa (ok, jag vet att det egentligen handlar om paging men swappa är bättre svengelska). Ja, en fragmenterad hårddisk kan ju ge lite bekymmer också.

  Men att ett välfyllt skrivbord skulle slöa ner starten av datorn var något helt nytt för mig.

 4. Tony skriver:

  Halloj!

  Tack for tipset ang CCleaner mm.

  Drog hem programmet och korde det… Hade ca 800mb(!) av skrap.

  Tack igen/Tony

Kommentera