I forumens värld

mars 21st, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

Under de senaste 4 åren har jag periodvis varit aktiv i flera forum vilket har gynnat mig väldigt mycket. Man lär sig nya saker, kan fråga om hjälp, samt hjälpa andra. I första hand gillar jag att diskutera PHP med andra, men det senaste året har jag deltagit mer och mer i diskussioner om domäner och webbhotell.

Just nu är domäner ett otroligt hett diskussionsämne, speciellt när man ser hur mycket domäner säljes för. Massor med folk tycks ha hoppat på domäntåget bara under det senaste året och man ser hur otroligt stor domänmarknadet har blivit. Nu när även .asia dragit igång så har det skett ännu en ökning… kanske mest på grund av många anser att .asia är den nya .com… vilket innebär att om man är tidig och snabb nog, kan göra sig ett kap. Även vi i vårt företag har köpt ett par .asia 🙂

Men, tillbaka till forumen. Det finns många fördelar med att vara aktiv i ett forum, men även en hel del nackdelar som man måste vara medveten om innan man kliver in i den världen. Först och främst måste man inse att det finns en hel del personer under 16år i tekniska forum. Detta kan ibland bridra till väldigt dåliga inlägg, omogna svar och rena rama fjortisfesten.smiley-funny_cat_pictures_23.jpg

Forumen webmaster Network och Webforum är två väldigt populära forum bland oss geeks och jag tror att en av anledningarna till att dem är så populära är på grund av de personer som är aktiva i forumen. Det finns en hel del personer som är väldigt kunniga inom sitt område och är därför väldigt roliga att prata med. Personligen föredrar jag Webmaster Network före webforum, och anledningen till detta är folket som finns i forumet.

Har du frågor om domäner, programmering, företag, ekonomi, e-handel m.m så är Webmaster Network ett bra forum att vara aktiv i. Du får mer eller mindre svar på alla dina frågor, och svaren kommer från personer med erfarenheten och kunskapen som berör din fråga. Tyvärr måste jag även säga att Webmaster Network var bättre förr… nu har många i den yngre generationen hittat dit vilket också medför sig en hel del onödiga inlägg och omogna/oseriösa svar. Jag tycker därför att det kan vara lämpligt med ännu en liten lista, och denna gången kommer jag lista de fem bästa sätten att få de övriga i forumet att hata dig. Alltså, fem saker du absolut Inte ska göra när du är ny i ett forum.

 1. Ställ inte dumma frågor.
  Man brukar ju säga att det inte finns några dumma frågor, bara dumma svar, eller något i den stilen. Visst, det stämmer väl till viss del i vissa situationer, men i forumvärlden ställs det på tog för många frågor som är totalt meningslösa, där svaret är självklart, frågan har ställts 100 gånger tidigare eller att frågan egentligen inte är en fråga utan mer eller mindre tomt prat. Kort sagt, lär dig hur man ställer en fråga, ge den nödvändiga informationen som behövs till läsarna för att de ska kunna svara på din fråga och se till att säga tack när du fått sitt svar.Exempel på dumma frågor:
  ”Hjälp! Min dator startar inte, vad ska jag göra?”
  ”Varför är min dator så långsam?”
  ”Hej! Jag heter Björn och jag hade tänkt börja programmera, men när jag öppnar skriptet så händer det inget. Vad är fel?”
 2. Lär dig använda SÖKFUNKTIONEN!!!
  I alla forum, i alla tider har följande kommentar dykt upp ”Använd sökfunktionen”. Som ny Måste du använda forumets sökfunktion! Bland de värsta sakerna du kan göra är att ställa en fråga utan att ha sökt lite i forumet eller på nätet (läs google)… i 9 fall av 10 har redan någon annan haft samma problem som dig och skrivit om det. Jag vill verkligen uppmana alla att använda sökfunktionerna i forumen och söka på nätet innan ni ställer er fråga! Kort sagt http://justfuckinggoogleit.com/
 3. Byt inte samtalsämne
  Du ska absolut inte ”låna” trådar, börja diskutera saker som inte har att göra med inlägget OCH för all äppelmos i världen, bumpa in din egen tråd. Folk kan bli väldigt irriterade när du vill placera dig högre upp i listan över inlägg genom att svara i ditt egna inlägg.
 4. Ingen smygreklam
  Det är oftast väldigt väldigt uppenbart när någon försöker göra reklam för sig själv. Reklam över huvudtaget ser läsare väldigt negativt på och oftast raderar man den reklam man försökt smyga in. Så, försök inte ens med det!
 5. Läs reglerna! 
  Sist men inte minst ska du alltid läsa reglerna, även om det är tråkigt! Det blir bara mer jobb för moderatorer att städa upp efter dig när du inte kan följa de regler man satt. Du kommer inte bli speciellt populär om du på upprepade tillfällen bryter mot simpla regler!

Håller du dig till denna listan så blir du i alla fall inte utbuad i början. Se bara till att vara aktiv, ge bra och konkreta svar, skapa inlägg med bra innehåll och struktur, samt så får man inte glömma att ett vårdat språk alltid uppskattas.

Här har ni mina favoriter bland forumen
Webmaster Network (Svenskt)
Webforum (Svenskt)
Webmaster-Talk (Engelskt)
PHPportalen (Svenskt)
PHPSIDAN (Svenskt)
Cisco NetPro (Engelskt)
Flashback (Svenskt)
Windows Forum (Engelskt)
Företagande (Svenskt)

Advertisement

Kommentera