Lösenordshantering

juli 21st, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

Idag måste jag faktiskt beröma idg.se för att ha tagit upp ett extremt viktigt ämne… lösenordshantering. Att ha samma lösenord på fler än en webbplats må vara bekvämt..men en dödssynd bland säkerhetsexperter…och jag håller med!

Den mänskliga hjärnar har en otrolig lagringskapacitet, så det är absolut inga problem att komma ihåg många och långa lösenord. Men om du av någon anledning inte vill eller kan komma ihåg så kan du prova det Kaja Narum, VD för Micro, rekommenderar. De flesta mobiler har så kallade kodminnen där du kan lagra alla dina lösenord, sedan sätta ett universellt lösenord för att kunna skydda dina lösenord.

Starka lösenord

Det är även väldigt viktigt att ditt lösenord inte är svagt eller lätt att komma på. Många sajter hashar bara sina medlemmars lösenord! Om någon får tag på databasen med medlemmarnas konton och börjar köra alla lösenord mot rainbowtables eller andra former av attacker, så är det ganska lätt att få fram ditt lösenord i klartext.

Ett lösenord som ska hålla dagens mått måste vara mer än 6 tecken långt, innehålla stora och små bokstäver, siffror och helst ett specialtecken (@ # ¤ % &…).

Exempel på bra lösenord
h4t4_mÅn@dagAR
ytm0nt3@r1nG?
Det var 1 gång 2 k@nelbullar

Läs mer på idg.se

Advertisement

Kommentera