Microsoft Vista & SP1

mars 22nd, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

Inte allt för länge sedan släpptes SP1 till Windows Vista, men vad har hänt egentligen i denna uppdateringen? Själv kör jag inte Vista eftersom XP fortfarande är snabbare, stabilare och snyggare (med lite modifikation). Visst, i teorin är själva ”kärnan” i Vista bättre än xp’s… men det beror väl lite på hur man ser på det.

Jag säger inte att Vista är ett dåligt operativ, men när jag använde Vista för första gången så kändes det ofärdigt och beta-aktigt. När Vista släpptes officiellt så märkte man ganska tidigt att flera stora företag som förser oss med drivrutiner och mjukvaror, inte riktigt hängde med, medans andra gjorde det…vilket är lite konstigt eftersom alla fick lika lång tid på sig att förse oss med uppdateringar.

Därför ska man inte ge all kritik till Microsoft och Vista, utan snarare hälften till företagen som utvecklar dessa mjukvaror. Företag som Nvidia och HP var bland dem största bovarna vad gäller sena uppderingar… många fick inte sina skrivare, scanners eller faxar att fungera. Problemet med nvidia var att de drivrutiner de släppte sög så förbaskat mycket. Men, man ska också komma ihåg att alla inte haft dessa problem… för många har det fungerat perfekt, andra inte.

Min första riktiga erfarenhet av Vista höll på att bli en mardröm. När jag äntligen hade tid över och allting var ordnat inför övergången från xp pro till Vista ultimate, började jag installationen och redan efter 10min stötte jag på problem som fick mig att omedelbart överge tanken att använda Vista. I början av installationen, när man normalt sätt ska få välja hur man vill installera sitt vista, valde den automatiskt att installera sig själv på en partition, utan att fråga mig.
Jag dödade installationen och bootade om och antog att jag måste gjort något fel någonstans på vägen. Samma sak händer igen…. jag rebootar igen och började pilla med master och slave settings på diskarna…. provar igen… samma sak händer. Kortfattagt, fick jag inte välja var jag skulle installera Vista. Som ni säkert förstår så övergav jag installationen där och har sedan dess fortsatt med XP. Senare har det visat sig vara ett fel på min skiva, vilket trots allt var rätt skönt att höra.

Tillbaka till ”topic” igen… Vad har hänt i SP1, har saker och ting blivit bättre? Är Vista mer bakåtkompatibelt nu när det gäller drivrutiner och program? Vi kan väl börja med att prata lite om vad SP1 gör:

Många saker har ändrats i nästan alla områden av operativet. Man har även infört en hel drös med buggfix i SP1, samt massor med säkerhetsuppdateringar. Kortfattagt så påstår man att Vista med SP1 är snabbare, stabilare och bättre. En intressant sak som dem har plockat bort är den så kallade Kill Switch funktionen som låser vissa delar av operativet om din version av Vista inte är äkta…. anledningen till att detta plockas bort är att microsoft fått in tusentals med falsklarm från legitima användare. Jag tror Microsoft lärde sig en värdefull läxa här… samt så är det bara en tidsfråga innan duktiga utvecklare själva plockar bort denna funktion.

En sak som Microsoft Fortfarande inte har lärt sig är att inte ge så många olika utgåver av samma operativ. Man tycker dem borde ha lärt sig något när XP släpptes i två versioner… Home och Pro. Hur fan ska en oinsatt anvädare veta vad han behöver?? Jag har varit med om följande scenario allt för många gånger:

Företag behöver nya datorer. Företaget väljer en datortillverkare. Företaget väljer datorer. Operativ följer med. Företaget får datorerna. Företaget installerar dem och ställer ut dem på plats. Företaget kommer inte åt företagets domän. Företaget har köpt in Home. Företaget förlorar tiotusentals kronor.

I vista har man gjort det hela flera gånger värre eftersom man nu har hur jävla många versioner som helst…. Hur ska man som användare veta vad man behöver? Ja, det ligger i användares egna intresse att ta reda på det… men det är inte det enklaste. Frågar man dem i butiken så är dem i 9/10 inte införstådda i vad dem exakta skillnaderna är mellan t ex Vista Ultimate och Business.

Jag kommer absolut att testa Vista med SP1, och jag hoppas att den där beta känslan försvunnigt och det blivit mer ”färdigt”.

Men, man ska även komma ihåg följande: Alla operativ suger… tricket är att hitta ett operativ du kan leva med. Oavsett om det är windows, linux, macos osv.

Advertisement

Kommentera