Norton Antivirus 2009

juli 31st, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

I höst kommer Symantec lansera en rad nya produkter och en av dessa är Norton AntiVirus 2009. Jag har tagit tillfället i akt och faktiskt provat pre-release (betan) versionen av den  och så här gick det.

Testmiljö

Datorn jag valde att installera Norton på var en virtuell maskin med Windows XP pro, SP2. Anledningen till att jag använde mig av en virtuell maskin var att jag redan har en antivirusmjukvara på min vanliga dator och ville inte hålla på med avinstallationer och installationer.

Som ni kan se i bilden ovan så har datorn följande specifikation:
Windows XP pro, SP2
2GHz AMD Dual Core
512MB Ram

Installation

Hela installationsprocessen var helt smärtfri och snabbt. Det var så enkelt att t om väldigt otekniska personer skulle kunna installera det själva utan några som helst besvär.

Användargränssnitt

Norton har äntligen blivit fräschare och mer modern i sitt utseende. Allting är väldigt lättnavigerat och lättförstått. Överallt hittar man de små runda knapparna med utropstecken i som ger användaren information om just den funktionen. För vanliga användare är detta ovärderligt eftersom de då själva kan får reda på vad de olika rattarna och spakarna gör.

Resurskrävande?

Hur pass krävande är egentligen nya Norton Antivirus 2009? Tidigare har Norton alltid varit väldigt krävande för systemet, framförallt slukade Norton ofta mycket minne. Men inte nu längre! Inte vad jag kan se i alla fall. Enda gången Norton sköt upp i minnesanvändning var när man scannade datorn, vilket är helt normalt… efter scanningen så skönk minnesförbrukningen till normala värden igen.

Scanning

Jag provade två olika metoder för scanning, båda är väldigt vanliga i antivirusprogram.

QuickScan (In Progress)

Här gick det undan… den sökte igenom totalt 3516st filer på lite drygt 1min 40sek.

Full System Scan (In Prograss)

Lite långsammare än QuickScan …. den sökte igenom totalt 53 444st filer på lite drygt 22min.

Norton Insight

Här har vi ytterligare en nyhet för Norton. Denna funktionen reducerar behovet av att scanna filer. Data från miljoner Norton-användare samlas in vilket i sin tur resulterar i att Norton inte behöver scanna vanligt förekommande filer, som bedöms som säkra.


Bra ide, men kanske även farligt? Folk vet ju nu vad Norton anser vara säkert och kan anpassa skadlig kod efter detta…

Inställningar

Det finns inte så mycket att säga om användarinställningarna förutom att det är numera är mycket lättare att ställa in allt så som man själv vill ha det.

Silent Mode

Sist men inte minst har vi den nya funktionen Silent Mode. En funktion som jag tror många har önskat sig. Sätter man Norton i Silent Mode så skjuts alla meddelanden och uppdateringar upp så att du inte störs i ditt filmtittande, spelande eller läsande.

Mitt betyg

Jag har aldrig varit en storanvändare av Norton och har väl egentligen aldrig ens funderat på att köpa det. Men nu, när de faktiskt lyssnat på sina kunder och tittat på andra i branschen så verkar det som att Symantec äntligen producerat något väldigt väldigt bra!

Prova betan du med!

Länk

Advertisement

Kommentera