Photoshop Express – bildredigering i iPhone

augusti 17th, 2010 by Kristoffer Leave a reply »

Jag redigerar dagligen bilder i Photoshop, men har aldrig tänkt på att jag kan behöva göra det när jag bloggar via min iPhone. Därför installerade jag idag för första gången applikationen Photoshop Express från Adobe, som dessutom är gratis. Jag är imponerad.

Även om applikationen endast har en bråkdel av alla verktyg som finns i storebror Photoshop, duger det alldeles utmärkt för dig som bloggar. Jag menar… i regel handlar det inte om speciellt avancerade saker. Jag tänkte ge er en generell genomgång av Photoshop Express och vad man kan göra. Jag har försökt beskriva varje verktyg, men lyckades inte helt igenom. Så istället för att göra bort mig med dåliga beskrivningar, låter jag namnet på verktyget och bildresultatet tala för sig själva.

Redigera bilder i Photoshop Express

Till att börja med har man bara två alternativ vad gäller källan där man tar foton från. Antingen en redan tagen bild, eller att man tar en bild. För att visa er vilka verktyg som finns i redigeringsläget har jag valt en bild på La Sagrada Família som tog när jag var i Barcelona strax innan jul 2009.

Det ser inte mycket ut för världen, men med de totalt fyra menyerna i toppen kan man göra mer än vad man tror.

Edit

(I bilderna nedan har jag använt verktygen till det extrema för att illustrera exakt vad de gör)

Verktyg i Photoshop Express

I den första menyn finns det totalt fyra verktyg.

Meny ett

Crop

Med crop kan du beskära bilden som du vill ha den. Nackdelen med crop, och med de andra verktygen som används på samma sätt, är att fingrarna lätt kan komma ivägen. Det blir mycket dra->släpp->titta->dra->släpp->titta. Bortsett från det fungerar det alldeles utmärkt.

Crop

Straighten

Med straighten kan du rotera bilden tills du får rätt vinkel.

Straighten

Rotate

Via rotate så… ja, du kan rotera bilden helt enkelt. Verktygen lämpar sig när man vill rotera bilden mer exakt. Rotationen sker i etapper om 90-grader.

Rotate

Flip

Före flip Efter flip

Meny nummer två

Meny två

Exposure

Före exposure Efter exposure

Saturation

Före saturation Efter saturation

Tint

Tint

Black & White

Black & White

Contrast

Contrast

Meny nummer tre

Meny tre

Sketch

Sketch

Soft Focus

Soft Focus

Sharpen

Sharpen

Meny nummer fyra

Meny fyra

Effects

Effects

Borders

Borders

Fler alternativ

Förutom själva verktygen kan man även ångra, och självklart spara. Utöver det finns det ytterligare en sak som kan vara av intresse, nämligen integration med två stora sociala nätverk – Facebook och TwitPic. Man kan även ladda upp bilden till Photoshop.com… en samlingsplats för foton(?).

Uppladdning till sociala nätverk

Advertisement

Kommentera