PHP frågor

mars 24th, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

questionmark06.jpgIdag har jag sett att det finns ännu fler frågor i min inbox… vilket återigen är otroligt kul. Denna gången är det uteslutande PHP frågor jag har fått (kul!!) och det är totalt två frågor jag kommer ta upp i detta inlägget.

Fråga #1 – Av Jonathan
Hej! Jag såg att du hade svarat på ett par frågor i ditt senaste inlägg och tänkte passa på att göra det samma. Min fråga till dig är hur jag använder mig av
form i html för att få det att funka i php? Alltså, hur gör jag för att ta spara dem sakerna jag skriver in i formuläret i PHP? Med spara menar jag i databasen. Exempelvis kan vi ta det formulär jag själv har skapat. Det består av två text fält, ett stort textfält (textarea) och en skicka knapp. Hur gör jag för att få in det som skrivs i fälten i databasen???”

Svar:
Hej Jonathan!
Din fråga är ganska vanlig och jag kan garantera dig att det finns hur många guider, tutorials och hjälpavsnitt om just detta på internet. Men, jag ska försöka förklara och samtidigt visa hur man på lättast sätt får det att fungera.

Du vill alltså helt enkelt spara undan det som skickas i formulärat… i databasen. Jag antar att du använder dig av MySQL och kommer därför skriva koden just för mysql. Först och främst så måste vi ha ett formulär (som du redan har), sen måste vi ta imot det som skickas i formuläret och tillsist ska det sparas i databasen. Jag antar även att du redan har en databas och en table så som du vill ha det.

Här är koden i alla fall (Tänk på att det är PDO med prepared statements jag använder.. så se till att du har det aktiverat på din webbserver), spara den som index.php
[PHP]

Förnamn

EfternamngetMessage();
}

$do = $conn->prepare(”INSERT INTO $table (fornamn, efternamn, meddelande) VALUES (:fornamn, :efternamn, :meddelande)”);
$do->bindParam(’:fornamn’, $fornamn);
$do->bindParam(’:efternamn’, $efternamn);
$do->bindParam(’:meddelande’, $meddelande);
$do->execute();
$conn = null;

echo ”Dina uppgifter är sparade i databasen”;

}
?>
[/PHP]

Detta är ett väldigt simpelt script som helt enkelt bara sparar det man skriver in, i databasen. Försök bygga vidare med kontroller och error hantering osv. En sak till som kan vara värt att nämna är det som heter method och finns i formuläret (method=”post”). Man kan använda sig av get också, men eftersom vi inte vill att allting ska synas i adressfältet när vi skickat vårt formulär, så håller vi oss till POST. Det är även som så att POST kan lagra mer data i sig och på så sätt kan man skicka väldigt stora formulär, vilket ibland kan behövas.

Jag föreslår att du kollar lite på denna sidan för att komma igång med grundläggande PHP.
http://www.w3schools.com/php/default.asp

Fråga #2 – Av Dexter (coolt namn om det är ditt riktiga!)
”Har en fråga gällande PHP! Om jag vill lära mig PHP, i vilken ordning bör jag lära mig? Variablar först, funktioner sen…?”

Det är Über viktigt att du lär dig saker och ting i rätt ordning. Gör du inte det kommer du få problem längra fram i ditt kodande när du helt plötsligt inte vet hur man gör dem mest grundläggande sakerna. Länken som jag skickade i föregående fråga passa även in här. Den ordning dem har i sin tutorial är hyffsat ok. Vissa saker är väl kanske inte helt up to date som t ex databashanteringen… men de första 25 kapitel är OK.

http://www.w3schools.com/php/default.asp

Tack för frågorna och fortsätt skicka in fler till kristoffer@geiser.se

Advertisement

Kommentera