USA-resan – nu 100 kr dyrare

augusti 8th, 2010 by Kristoffer Leave a reply »

Resa till New YorkFrån och med den 8:e september kommer det kosta dig 100 kr för att komma in i USA, det bestämde amerikanska tullmyndigheterna nyligen. Det är alltså ESTA-systemet som beläggs med en avgift och gäller länderna som ingår i Visa Waiver-programmet (t ex Sverige).

100 kr är väl kanske inte mycket att gnälla om, men jag tycker hela grejen är sjuk och försvårar resor till USA ytterligare.

Det finns dock ett sätt att gå runt avgiften, och det är att redan nu göra en ESTA-ansökan. En godkänd ansökan gäller i två år nämligen.

Jag var i New York sommaren 2009, och fick då erfara ESTA-systemet… mycket drygt, även om det inte kostade pengar. Den roligaste delen är frågorna man får svara på:

Har du någonsin varit inblandad i spionage, sabotage, terroristaktiviteter eller folkmord; eller var du mellan 1933 och 1945 på något sätt inblandad i förföljelseaktiviteter kopplade till Nazi Tyskland eller dess alierade?

Den här biten är också ganska rolig (skrämmande).

Utöver ovanstående dispensklausul, som ett villkor för varje godkänd inresa till USA under Visa Waiver-programmet, samtycker jag till att biometrisk data (inklusive fingeravtryck och fotografier) vid ankomst till USA får bekräfta mitt avkall på alla rättigheter att ompröva eller överklaga ett beslut av U.S. Customs and Border Protection (tull och gränsskydd) angående mitt inresetillstånd, eller att bestrida, förutom för att ansöka om asyl, beslut om avvisning i samband med min ansökan om inresetillstånd under Visa Waiver-programmet.

Källa: AB

Advertisement

Kommentera