Världens undergång?

oktober 8th, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

Ingen kan ha missat den dramatik som just nu pågår i USA. Ekonomin har tagit semester och ingen vet när den kommer tillbaka.

Ett krispaket har godkänts, vilket helt enkelt va ”the lesser one of two evils”. Det som pågår kommer påverka oss, eller har redan gjort det. Företag går under, banker stramar åt utlånandet av pengar och arbetare varslas.

Nyligen gick Volvo ut i presskonferans med de tråkiga nyheterna. Man kommer varsla ytterligare 3000 personer, varav totalt 2700st från Sverige. (ab.se)

Företaget Apple föll hela 15% när flera mäklarfirmor rekommenderade sina kunder att inte köpa bolagets aktier.

Hur kan det ha blivit så här? Vems fel är det? Talk to me… för jag har inte greppat situationen riktigt.

Advertisement

2 comments

  1. wolly skriver:

    Banksystems regler bär i stort sett hela skulden för detta.

    Precis som på 30-talet och 70-talet så blir det sådana här ”nedförsbackar” pga av de stora finansiella uppgångar som varit. Det sjuka med denna berg-och-dalbana är att den inte går upp och ner av en slump utan styrs med hjälp av mängden pengar som centralbankerna ”trycker upp” och som sedan multipliceras av bankerna genom utlåning till ca 10% täckningsgrad. Allt enligt gällande regler (BASEL II, läs mer på http://en.wikipedia.org/wiki/Basel_II)
    Rekomenderar även filmen ”The Money Masters” (http://www.themoneymasters.com/) som beskriver de bakomliggande faktorer som lett fram till dagens banksystem. En av de mest intressanta filmer jag sett. Kan verka mycket konspiratorisk tills dess at man börjar kolla upp faktan i filmen vilket jag rekomenderar att du gör.

    Allt har kort sagt med utlåning att göra. Utlåning av pengar som bankerna till 99% tillåts skapa ur tomma luften. Sedan skall vi skattebetalare rädda bankerna för att vi gjort oss beroende av dem. När du äntligen förstår hur systemet fungerar så kommer du att må illa, jag lovar.

Kommentera