Vill du lära dig skapa dynamiska webbsidor? Lär dig PHP!

mars 22nd, 2008 by Kristoffer Leave a reply »

800px-php-n_logo_svg.pngJag har programmerat i många olika språk under flera år, både privat, i jobb och genom utbildningar. De språk jag kommit i kontakt med är C#, JAVA, Assembler, PERL, ASP, ASP.NET och PHP… grundprincipen är den samma i alla språken, men det enda jag riktigt fastnade för var PHP. Det var lätt att förstå, man kom snabbt igång, det är kraftfullt och snabbt.

Nu när jag skriver detta inlägg så inser jag att det kommer bli en hel del sura miner bland programmerarna där ute… det finns en viss rivalitet mellan oss PHP programmerare och speciellt ASP.NET programmerare (dotnettare). Jag inser också att det finns fördelar och nackdelar med alla språk, men här följer i alla fall en lista på 5 skäl att använda/lära sig PHP.

#1 – Det är lätt att komma igång
Det krävs inga jättekunskaper att komma igång med PHP (om man kan de grundläggande kunskaperna i programmering). Hitta en bra tutorial att följa och du kommer lätt snappa upp hur det är strukturerat och fungerar. Många väljer att köpa böcker för flera hundra kronor när det ska lära sig något nytt, och visst… ibland så är det bra att ha böcker i PHP. Men jag tycker du ska börja med att läsa några av de tusentals tutorials som finns ute på nätet först!

Bra sidor som hjälper dig komma igång (Engelska)
W3Schools (Här kan du lära dig grunderna)
PHP.NET (Ett måste för alla PHP programmerare)
Google (Search and you shall find)

#2 – Det är gratis
PHP är helt gratis att använda. Det är open source vilket innebär att du kan göra vilka modifikationer du vill.

#3 – Forum & community
Det finns massor med sidor vars syfte är att hjälpa dig i ditt programmerande. Du kan få massor med hjälp av väldigt duktiga personer på följande sidor:

Webforum
Webmaster Network
Webmaster-Talk
PHPportalen
PHPSIDAN

#4 – PHP är snabbt!
PHP är väldigt effiktivt och snabbt… snabbare än de flesta andra språk. Zend Technologies har gjort vissa benchmarks som visar att PHP är snabbare än många av sina konkurrenter. Detta går naturligtvis att diskutera…. men en sak är säkert och det är att PHP på en hyffsad server kan behandla miljontals besökare varje dag.

#5 – Stödjer flera typer av databaser
PHP stödjer många databaser, bland annat MySQL, MSQL, Oracle, PostgreSQL,  dbm, HyperWave, Indormix, FilePro, Sybase databases, InterBase. Du kan också använda dig av PDO vilket ger dig ett otroligt bra skydd mot SQL-injections.

Dessa 5 skäl är bara en droppe i havet av vad PHP kan erbjuda dig som programmerare. Dock så är trots allt det viktigaste att du hittar ett språk som passar dig (förhoppsningsvis PHP) som du känner dig bekväm i.

Man blir aldrig fullärd i PHP och det kan ta väldigt lång tid att få flyt i sitt kodande. Men har man intresset, motivationen och viljan så kommer det gå snabbare än du tror.

Jag vill avsluta med att säga att säkerhet är någonting man bör ha i åtanke från början! Lär dig programmera säkert från början och håll dig uppdaterad!

Advertisement

4 comments

 1. Ted Nyberg skriver:

  Det är många som anser att det är lättare att komma igång med PHP än med andra tekniker, men det viktigaste är inte vad man börjar med – det viktigaste är att man börjar överhuvudtaget! 🙂 Sen är det kanske lite väl ledigt att nämna PHP, C# och Assembler i samma stycke som man säger att principen är densamma för allihop? =) Innan man gör några val bör man se över vad ens mål är och vad skillnaden är mellan tolkade skriptspråk (ex. PHP) och kompilerade språk (ex. C#). Sen vill jag nämna att ASP.NET kan användas med de databaser som nämns samtidigt som det också är gratis att använda… 😉

 2. Kristoffer skriver:

  Anledningen till att jag skrev PHP, C#, Assembler i ett stycke är på grund av att jag studerade alla dessa i separata kurser under samma program på högskolan. Grundprincipen för alla språk är den samma, lär du dig ett språk blir det lättare att lära sig nästa.. med vissa restriktioner.

  Man bör absolut se över vad ens mål är… om man vill inrikta sig mer mot webben, utveckla mjukvara för ex windows osv osv. En annan sak som också är viktigt är man inte låser sig till ett språk (likt kampen mellan Linux och windows användare… vi är bäst, nej vi är osv).

  Om du t ex vill utveckla egna program och applikationer som ska köras under windows bör man prova på de språk som lämpar sig för detta (C#, JAVA osv osv) och hitta det som passar en själv. PROVA PÅ ALLT!

  Sist men inte minst (ASP.NET VS PHP 😉 ) ja, ASP.NET är gratis, man kan använda massor med olika databaser. ASP.NET är liksom PHP snabbt och stabilt med rätt stor community bakom sig som kan stödja en nybörjare.

  Jag har suttit en hel del i Visual studio och utvecklat med ASP.NET, tyckte faktiskt om det… men på något sätt gav PHP mig mer frihet att göra det jag ville, snabbare. Den absolut största fördelen med ASP.NET är arbetsmarknaden… den är överlägset större än PHP’s!!

  Sist men inte minst vill jag säga att jag inte säger att det ena är bättre än det andra… det finns positiva delar och negativa delar i alla språk… du måste hitta språk som för dig själv balanserar de negativa och positiva delarna.

 3. Simon skriver:

  Tjena mors,

  Jag har ganska bra kunskaper om grunderna i PHP (jag har mixrat med olika script). Vad jag letar efter är en bra PHP-bok som är inriktad på hur man gör dynamiska hemsidor och e-handelsystem.

  Jag kan HTML och har gjort ett e-handelsystem i Java som funkar lite sådär.

  Köpte också en bok förut (blev mycket besviken då jag insåg att det jag läste var sånt jag redan hittat på internet och provat)

  Så jag undrar om du kanske har något bra boktips? berätta gärna hur du själv lärde dig programmera PHP! Tack på förhand.

  /Simon

 4. Kristoffer skriver:

  Tjena Simon,

  Tyvärr så kan jag inte ge dig något boktips eftersom jag, precis som du, hittar det jag söker på nätet. När jag läser det du skriver så får jag känslan av att du mer är ute efter en steg för steg guide som du kan följa och i slutguiden få något som fungerar. Sådana guider finns det över allt på nätet… bara sök.

  När du väl har en bra grund att stå på så behöver du bara göra följande:

  1. Kom fram till vad du vill skapa
  2. Påbörja arbetet
  3. När du inte kommer längre… Googla dig fram. Funkar inte det… fråga i forum.

  Efter ett tag kommer du känna att du blir säkrare och säkrare. Du börjar sedan skapa bättre och bättre saker, du börjar tänka på säkerhet och optimering etc.

  Mina första programmeringserfarenheter var
  Frågeformulär
  Gästbok som lagrade datan i textfiler
  Kontaktformulär
  Registrering och inloggning (databas)
  Miniräknare som klarade + – / *

  Mycket av detta har jag byggt flera gånger om och varje gång blev det lite bättre. Jag har säkert byggt ett 30-tal registrering- och inloggningsformulär. Bland det roligaste jag vet är att jobba med säkerhet, och registrering/inloggning är väldigt bra övning.

  Efter cirka 1 år med daglig programmering i PHP fick jag känna på objektorienterad programmering, men då i JAVA. Det var en helt ny och spännande värld. Jag provade sedan på Assembler, .NET, C och ett par till (på fritid och på högskola) När allt detta blev tråkigt så fortsatte jag med PHP och började experimentera med OOP i PHP. Kort därefter blev jag väldigt förtjust i PDO.

  Nu får jag mina kicks av att bygga egna små ramverk som jag sedan använder för att underlätta när jag faktiskt bygger en publik applikation.

  Allt som allt så tog det mig 2,5 år att gå från noll till vart jag är nu. Men jag är fortfarande en amatör om man jämför med mina kollegor på SiteDirect 🙂

  Nu är PHP bara en hobby jag har på fritiden.

Kommentera